Безплатна доставка при поръчка над 100лв.
Изпрати запитване
    Начало » Блог » ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ВИНЕТКА „УИКЕНД“

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ВИНЕТКА „УИКЕНД“

ТОЛ СИСТЕМАТА ТРЪГВА ОТ 16 АВГУСТ 2019 ГОДИНА

Да се въведе винетка „уикенд“ от догодина и тя да важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя. Така в зависимост от срока им стикерите вече ще бъдат пет вида – годишна, тримесечна, месечна, седмична и за почивните дни.
Това става ясно от предложения за промяна в Закона за пътищата. Те са на депутати от ГЕРБ и днес бяха качени на сайта на Народното събрание.

Още следващата година ще бъде въведена смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства. Тол системата ще стартира от 16 автуст 2019-та. Електронната винетка за леките коли пък влиза в сила на 1 януари, като до края на същия месец валидните годишни хартиени стикери ще могат да се заменят с дигитални.

Списъкът на пътищата, които обхващат платената пътна мрежа – независимо дали за тях ще се плаща с винетна такса или ще се събира тол такса, ще бъде определен от Министерски съвет. Размерът на сумите – също.

Винетната такса ще се заплаща от собственика или ползвателя на превозното средство след деклариране на регистрационен номер, категорията на ППС-то, периода на валидност. При заплащането на таксата ще се издава електронна винетка. Тя ще съдържа същите данни. Електроннатта винетка ще следва МПС и в случай на прехвърляне на собствеността, като запазва валидността за срока, за който е издадена.

Винетка ще се издава само на превозни средство с обща допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.

От 1 януари 2019 г. месечната, седмичната и дневната винетна такса за всички ППС над 3,5 т ще важи до 15 август същата година, независимо от датата на купуване и перфорирането й. Същото се отнася и за винетките, купени след 16 август 2018 г. Това е така защото от 16 август догодина за тези категории ППС ще се събират тол такси. В този смисъл някои шофьори ще бъдат ощетени, защото винетките им няма да важат една година.

Тол таксите ще са различни в зависимост от техническите характеристики на пътя, от изминатото разстояние, от вида на ППС и др. За събиране им ще бъде изградена електронна система.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се плащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в определени пунктове.

От 1 септември тази година винетките за леки коли трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.
Тепърва по предложенията на ГЕРБ ще се дебатира и не се знае кое от тях ще бъде облечено в законова форма и кое ще отпадне.